Leptyna jest hormonem syntetyzowanym głównie przez tkankę tłuszczową, a w mniejszych ilościach w mózgu, żołądku, gruczole mlekowym i łożysku 🧪 Rolą leptyny jest utrzymanie homeostazy energetycznej organizmu, poprzez regulowanie łaknienia (zmniejszenie apetytu) 🍽
Zatem czym jest stan zwany insulinoopornością ❓
To nic innego jak oporność naszych komórek na działanie leptyny 🛑 Stan patologiczny, w którym mimo wysokiego stężenia leptyny nie obserwujemy jego wpływu na pobieranie pokarmu. Nadmierna zawartość tkanki tłuszczowej i utrzymujące się wysokie stężenie leptyny przyczynia się do wywołania oporności na leptynę. W efekcie mózg nie odbiera sygnału sytości, który powinien hamować apetyt ❌
Najlepiej dotąd poznaną przyczyną jest nadmierna tkanka tłuszczowa, a także mutacja genu kodującego LEPR (receptor leptyny) oraz długotrwale stosowana dieta bogata w tłuszcze, szczególnie nasycone. Fizjologicznie stężenie leptyny znacznie wzrasta u kobiet ciężarnych, osiągając najwyższy pik w 3 trymestrze, a spada w ostatnich tygodniach 🤰🏼
Jak możesz rozpoznać leptynooporność ⬇️
➖ Wzmożony apetyt i ciągłe uczucie głodu,
➖ Spożycie zwiększonej ilości pożywienia,
➖ Brak efektów stosowanej diety redukcyjnej,
➖ Chroniczny brak energii
Jak sobie pomóc ⬇️
✅ Regularna aktywność fizyczna
✅ Wprowadzenie diety redukcyjnej
✅ Regulacja rytmu okołodobowego (nieodpowiedni jakościowo i ilościowo sen ma związek z otyłością, cukrzycą, zaburzeniami hormonalnymi)
✅ Wprowadzenie metod relaksacyjnych przy stresującym trybie życia.
